Polițiștii clujeni au simulat ieri mai multe furturi, pentru a le arăta clujenilor cum acționează hoții și ce trbuie ei să facă în astfel de situații. Un polițist local, care nu știa ce se întâmplă, a venit în ajutorul unei femei căreia un “fals hoț” i-a furat geanta.

În Cluj-Napoca, poliţiştii de prevenire, împreună cu cei de la investigaţii criminale, au organizat acţiuni de simulare a unor furturi pe stradă pentru a observa reacţia celor din jur şi a accentua importanţa spiritului civic.

Într-un exerciţiu demonstrativ, s-a simulat faptul că unei femei i-a fost smulsă geanta de pe umăr, context în care un poliţist local aflat în zonă a intervenit pentru prinderea  aşa-zisului făptuitor, fără ca acest scenariu să fi fost prestabilit. Poliţiştii l-au felicit pentru pentru promptitudinea cu care a acţionat.

Prin aceste simulări, poliţiştii au expus modurile de operare folosite de către infractori, pentru a fi avute în vedere de către cetăţeni în scopul adoptării unei conduite preventive.

Prevenţia, spun polițiștii, joacă un rol deosebit de important pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice, prin urmare, în perioada următoare, poliţiştii clujeni vor intensifica activităţile preventive în comunitate, sub egida “Maratonul prevenirii criminalităţii”.

Activităţi pentru prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului  au fost organizate pe raza întregului judeţ, fiind angrenaţi poliţişti de prevenire, proximitate, investigaţii criminale, precum şi de la posturile de poliţie din mediul rural.

Au fost desfăşurate 14 acţiuni stradale şi 11 întâlniri cu grupuri ţintă, cum ar fi vârstnici, elevi, studenţi, administratori de blocuri sau factori poştali, tematica fiind prevenirea infracţiunilor de furt.

Notă: personajele care apar în prim plan în filmări sunt poliţişti în civil din cadrul inspectoratului