Romanii care vor un credit ipotecar au mai castigat o batalie in fata bancilor. Daca pana acum, specialistul evaluator era impus de banca, de anul acesta, potrivit unui proiect de ordonanta al ANPC, doritorii de credite ipotecare isi pot alege specialistul in evaluari imobiliare cu care vor sa lucreze.

Astfel, persoanele fizice au o noua posibilitate de a-si estima casa sau apartamentul la un pret mult mai bun decat in cazul firmelor cu care banca colaboreaza in mod uzual. De cealalta parte, in cazul in care persoana imprumutata are probleme financiare si intra in imposibilitate de plata, banca este obligata sa vina cu solutii de ajutor, insa I se va interzice, prin lege, sa reevalueze ipoteca.

In aceasta situatie nu au de castigat numai persoanele care doresc un credit, ci si firmele de evaluari imobiliare, care pot obtine mult mai usor contracte de prestari servicii. Desi evaluatorii se schimba, principiile de evauare raman aceleasi. Astfel, specialistii ANEVAR trebuie sa tina cont de zona unde este amplasat imobilul, de imbunatatirile si modificarile aduse acestuia. Puncte in plus vor primi imobilele izolate termic, iar in minus daca au fost aduse modificari ale structurii de rezistenta, precum spargerea peretilor.

Evaluarea imobiliara – ce ar trebui sa stii

Evaluarea imobiliara este procesul prin care se estimeaza valoarea unui bun fix, la anumita data. Procesul se concretizeaza printr-un raport, in baza caruia se estimeaza valoarea aproximativa a imobilului.

Printr-o evaluare casa si teren online, imobilul, odata estimat, poate fi folosit in tranzactionarea unei proprietati, fuziuni si schimburi de proprietati, creditare – garantarea imprumuturilor, emisiunea de obligatiuni negarantate sau de actiuni noi, rezolvarea litigiilor, impozitare, asigurare, inregistrarea valorii activelor in situatiile financiare sau raportare financiara.

Este foarte important sa stii ca un evaluator nu va fi interesat daca peretii sunt proaspat vopsiti sau nu, ci cat de solid este imobilul. Este important daca instalatiile sanitare sau cele de incalzire sunt noi – aceasta va adauga valoare locuintei, daca ai parchet ori pardoseala puse recent sau daca finisajele sunt de o calitate superioara.

Un imobil castiga puncte daca nu exista igrasie ori alte urme evidente de degradare avansata. Iar pentru modificarile de structura, trebuie sa ai autorizatie, pentru a nu fi depunctat.

In mod normal, vizita nu va dura mai mult de 5-10 minute. Evaluatorul va intra, se va uita la cum arata totul si va face fotografii in fiecare incapere, precum si in locurile care prezinta defecte.