Zgarda canină este un accesoriu pentru dresaj și controlul animalului de companie, dar în egală măsură și un element decorativ, ca să nu mai vorbim de rolul pe care îl are de semnalizator al faptul că respectivul cățel este proprietatea unei anumite persoane, nu un biet patruped lătrător fără stăpân.

Aceste „coliere” pentru căței reprezintă cele mai frecvente produse pe care aceștia le poartă și, dacă de botnița, uneori chiar și de lesă, se mai pot lipsi, nu există câine domestic care să nu aibă nevoie de o zgardă bună.

Clasificarea gărzilor canine

Zgărzile sunt întâlnite în petshop-urile online într-o paletă extinsă de modele, dar ele se pot împărți în patru mari categorii:

– zgărzi casual;
– zgărzi decorative;
– zgărzi pentru instruirea și corectarea comportamentului cățelului;
– zgărzi speciale pentru concursuri și expoziții.

Cum se alege o zgardă canină

Un proprietar de câine trebuie să ia în seamă mai mulți factori atunci când urmează să cumpere un astfel de accesoriu util pentru animalul său de companie:

– rasa câinelui;

– dimensiunile, greutatea și vârsta acestuia;

– gradul de agresivitate al câinelui;

– obiceiurile pe care animalul le are când este scos la plimbare;

– scopul zgărzii.

Dacă în cazul zgărzilor casual ori al zgărzilor speciale folosite pentru dresajul animalelor, lucrurile sunt relativ clare, în privința zgărzile decorative pentru câini lucrurile sunt cu mult mai complicate.

Ele sunt destinate în special animalelor de companie de talie mică și sunt mai mult o fiță, neavând neapărat o utilitate practică foarte mare. Dar prețul lor poate să fie unul extrem de ridicat.

De regulă, asemenea zgărzi canine fashion sunt fabricate din țesături speciale, din piele naturală ori ecologică. Uneori chiar sunt create de către designeri celebri.

Chiar dacă acestea se apropie mai mult de niște bijuterii, proprietarii trebuie să aleagă cu mare atenție zgărzile decorative, orientându-se în special spre confortul pe care ele îl oferă, nu doar după felul în care arată.

Ele nu trebuie ca să jeneze gâtul câinelui, să fie ușor de pus și de scos.
Specialiștii subliniază cu tărie faptul că o zgardă, fie ea și decorativă, trebuie să aibă un număr cât mai mic de cusături sau paiete aplicate și să fie astfel poziționate elementele cu ajutorul cărora zgarda este decorată, încât acestea să nu rănească animalul și nici să nu se desprindă accidental, căzând în mâncare, așa încât ele să ajungă să fie un risc pentru cățel, care le poate înghiți din greșeală.

Chiar dacă este vorba de o zgardă decorativă, dimensiunea potrivită pentru animalul de companie care o va purta se va alege la fel ca și în cazul zgărzilor canine pentru uz cotidian.

Se măsoară circumferința gâtului cățelului, se adaugă 2 până la 5 cm la această valoare obținută și astfel se obține lungimea ideală a zgărzii canine.

Lățimea optimă a zgărzilor pentru câini de talie medie este de 2 până la 3 cm, dar dacă gâtul cățelului este mai gros se poate cumpăra o zgardă un pic mai lată.

Oricum ar fi, ceea ce proprietarii de câini trebuie să știe obligatoriu este faptul că întotdeauna e necesar ca să se păstreze linia de mijloc, respectiv să nu se aleagă un accesoriu canin de tip zgardă prea strâmt sau prea larg. Cele prea mici ca lungime vor sufoca pur și simplu câinele, iar dacă sunt prea largi vor jena câine, deoarece va crește gradul de frecare de piele și/sau păr.