Foto: zi-de-zi.ro

Cea de-a noua ediție a Zilelor Filmului Maghiar la Târgu-Mureș are loc în perioada 27-31 martie și aduce publicului o selecție bogată de documentare, scurtmetraje și lungmetraje, printre care apreciata peliculă “Sunset”, de László Nemes, recompensată cu trofeul FIPRESCI la Festivalul de la Veneția.

Evenimentul este organizat de Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti şi de Asociaţia K’Arte din Târgu-Mureş și va avea loc Cinema Arta, G Caffe, Camera K’arte, Teatrul Spectrum și Jazz&Blues Club.

Seria de filme va fi deschisă de documentarul “Ultra”, în prezența protagonistului și regizorului filmului, Simonyi Balázs, o dramă unică despre atleţi amatori care se înscriu într-o competiţie de maraton extrem.

Un alt autor prezent la întâlnirea cu publicul este regizorul Zágoni Balázs care, la rândul său, va susține o sesiune de întrebări și răspunsuri cu ajutorul profesorului Haller Béla, după proiecția de sâmbătă a documentarului “Micul-dejun al episcopului. Primii 50 de ani ai lui Márton Áron”.

Copiii au și în acest an o proiectie dedicată lor, “Aventurile regelui Solomon”, o coproducție Ungaria-Israel din anul 2017, care familiarizează cu umor și un aer contemporan, condimentat cu aventuri și magie, figura legendară a regelui omonim.

În programul de lungmetraje publicul va avea ocazia să vadă două filme reflectând asupra a două momente istorice din secolul al XX-lea: “Iarnă eternă”, în regia lui Szász Attila, care cinstește memoria celor 250.000 de cetăţeni maghiari deportaţi în Uniunea Sovietică, din care 100.000 nu s-au mai întors acasă niciodată, și “Febră în zori”, de Gárdos Péter, care constituie o pildă emoționantă a voinței pasionale de a trăi, capabilă să depășească ororile Holocaustului.

Festivalul se încheie cu două filme diametral opuse: “Gastronomia unei iubiri”, în regia lui Madarász Isti, o producție plină de umor despre un fenomen în vogă, și o dramă istorică plasată într-o “perioadă care fierbe pe muchia unui război iminent”, “Sunset”, cel mai recent lungmetraj semnat de Nemes Jeles László, care va fi lansat pe parcursul acestui an și în România, prin Voodoo Films.