Se închide „teatrul de operațiuni” DNA.

Dacă Laura Codruța Kövesi e dispusă să sacrfice credibilitatea întregii instituții pentru a-și salva scaunul înseamnă că a ajuns la capătul resurselor, scrie dw.com.

După apariția unor înregistrări de la o ședință de lucru a DNA s-a declanșat o veritabilă criză în interiorul instituției. Șefa DNA Laura Codruta Kövesi a dispus o anchetă internă pentru aflarea autorilor acestor înregistrări, anunțând totodată că a dispus deschiderea unor dosare penale împotriva acestora. Dar mai înainte de a continua relatarea e nevoie de o precizare la care cititorii noștri au dreptul. Am înregistrat și editat de-a lungul anilor o mulțime de benzi audio, atât în format analogic (pe bandă magnetică) cât și în format digital, și pot spune pe temeiul acestei experiențe că nu am găsit urme ale unor intervenții de natură să modifice sensul principal al celor spuse de șefa DNA. În pofida a ceea ce se crede de către nespecialiști, posibilitățile de falsificare ale unei înregistrări audio nu sunt nelimitate. Nu poți pur și simplu să iei un pasaj dintr-un context și să-l muți în alt context fără să lași urme, căci sunetul are o complexitate aproape imposibil de reprodus. Tipul microfonului, setările de volum, distanța față de sursă, zgomotele de fond, calitatea acustică a sălii, reverberațiile, toate acestea dau sunetului o textură unică. Ceea ce poți face mai ușor și cu mai mult succes este să lucrezi pe aceeași înregistrare mutând un pasaj dintr-un loc în altul, dar chiar și așa nu poți obține decât fraze coerente relativ scurte, căci păstrând contextul mai larg îți deconspiri falsul. Nu în ultimul rând dinamica vocii trădează ușor o intervenție, căci pasajul lipit trebuie să se potrivească ca tonalitate, ritm și înălțime cu noul context. Ca să nu mai vorbim de pauze și respirație.

În consecință, înregistrarea dintr-o ședință de lucru a DNA în care Laura Codruța Kövesi presează pentru a obține mai multe rezultate pare mai curând autentică. Nu mai insistăm. De altfel șefa DNA, în loc să anunțe că a mobilizat o echipă de specialiști independenți (și nu pe ”colegii de la serviciul tehnic”) care să demonstreze că banda audio este un fals, a declanșat o anchetă internă pentru a-i depista pe cei care au făcut înregistrarea.  O investigație ca la serviciile secrete, cu testul poligraf, pe care însă mai mulți procurori au refuzat să-l accepte. Procurorii Doru Ţuluş, Mihaela Iorga şi Nicolae Marin au sesizat Inspecţia Judiciară acuzând practicile abuzive ale șefei DNA. Laura Codruța Kövesi nu s-a lăsat mai prejos și i-a destituit pur și simplu pe Doru Țuluș și Mihaela Iorga din funcțiile deținute, acuzându-i de fapte grave, comise cu mai mulți ani în urmă. În același timp însă nu mai puțin de 8 procurori DNA, dintre care unul sosise la DNA abia în februarie anul acesta, au cerut CSM să fie transferați la alte parchete. (Lumeajustiției.ro).

Citește mai mult AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.