VIDEO | Daniel Buda se opune: “Fără carne sintetică pe masa europenilor!”

Foto: ClujLive.ro

Carnea de laborator începe să fie văzută de oficiali de la Bruxelles drept o alternativă viabilă la cea adevărată. Europarlamentarul Daniel Buda susține că fenomenul capătă amploare și asta se vede și la votul din forul european. El se opune unui astfel de produs și atrage atenția asupra posibilelor riscuri la care este supus consumatorul.

„Am avut o dezbatere destul de contondentă la nivelul Parlamentului European vizavi de ce înseamnă carnea sintetică sau carnea de laborator. Ce e ea? Ia trei-patru celule de pe organismul animal – porc, oaie, capră – și îl pun într-o cuvă de laborator, fiind injectată cu substanțe periodic. La final e dezvoltată carnea. N-am putut să fiu de acord cu această abordare, chiar și din partea Comisiei Europene. Ați fi surprins că din 45 câți suntem în Comisia pentru Agricultură au fost 11 voturi pentru. Și erau oameni care susțineau sectorul agricol. 11 înseamnă mult. M-am speriat. Dacă erau 2-3, mai ziceam… 11 din 43 e un număr destul de relevant, ceea ce ne face să fim cu ochii ca pe butelie – iertată să-mi fie expresia”, a spus europarlamentarul Daniel Buda, la Cluj Live. 

„Această carne de laborator nu e testată suficient. Sigur, putem să-i facem o desfacere chimică, dar pot să am garanția că următoarea generație de oameni nu o să fie afectată? Că nu o să asistăm la o degenerare a generațiilor viitoare, urmare a acestui consum? Pot eu să-mi asum această responsabilitate? Nu, nu cred, nu cred din perspectiva fermierilor, ci a consumatorilor”, a conchis Buda.

Europarlamentarul avertizează că unele ferme intră în familent, dacă statul nu intervine. 

„Mă doare sufletul. Am văzut două ferme de porci scoase la licitație, o zonă de lichidare. Eram curios ce datorii au. Erau ferme modernizate, de ultimă generație. Erau 3,2 mil. euro la un complex și la celălalt erau vreo 2,6 miliarde de euro. Ce costa statul român să vină și să spună: hai Popescule și Ionescule, tu ai datoriile acestea de 3,2 milioane de euro, iar tu ai 2,6 miliarde, iar statul să spună: vă dau 5 milioane de euro la fiecare. Să intre într-un proces de supraveghere financiară, dar vă dau banii aceștia pentru a produce carne de porc, astfel încât noi să mâncăm carne de porc românească. Dacă nu o să reușim să introducem produsul brut în cel final, se va accentua și se va perpetua această situație în care suntem azi de nedorit. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.